Google Search Console Kayıt Aşamaları

Google Search Console Kayıt; İnternet sitesinin sağlık sorunlarını, tarama kontrollerini, iç ve dış link kontrolleri gibi SEO yönetim araçlarının kontrolünü sağlamaktadır.  Google, İnternet sitesinin sağlık problemleri hakkında mesajları burada belirterek sağlık problemlerinin giderilmesini sağlamaya çalışmaktadır. Eğer bir İnternet sitesi sahibiyseniz yada bu işe ilgi duyuyorsanız o halde bu tools vazgeçilmez SEO Araçları arasında yer almaktadır.

Google Search Console Kayıt

Google Search Console Kayıt işlemini gerçekleştirmek için ilk adımda https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=tr
adresini ziyaret edeceğiz. Yalnız aktif olarak kullandığımız bir Gmail hesabı olması gerekmektedir. Bu işlem için yeni hesap oluşturmanızı, İnternet sitenize özel Gmail hesabı almanızı tavsiye ederiz.

Search Console Kayıt

Search Console Kayıt

Hesaba giriş yaptıktan sonra > 

Search Console Site Doğrulama

Search Console Site Doğrulama

Bu aşamada İnternet sitemizi ekledikten sonra doğrulama yöntemini gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Burada alternatif yöntemler bulunmaktadır. Yöntemler hakkında sizleri kısaca bilgilendirelim:

  • HTML etiketi: Sitenin <head></head> etiketleri arasına doğrulama kodunu ekleyerek İnternet sitesinin gerçek sahibi olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken husus; tüm içerik sayfalarında  yer alması gerekmektedir. Sadece bir sayfada olması yeterli değildir.  Etiketi sadece ana sayfaya eklerseniz diğer sayfaları görmezden gelebilir ve bu durumda uyarılardan mahrum kalabilirsiniz.
  • Alan adı sağlayıcı : Bu yöntem pek tercih edilmemektedir. Çünkü alan adı sağlayıcınız bu yöntemi desteklemiyor, olabilir. Fakat bu durum kalıcı, nesnel yöntemler arasında da yer almaktadır. Alan adı sağlayıcınız da oturum açarak Search Console yetkilendirmektesiniz.
  • Önerilen Yöntem (HTML Dosyası Yükleme) : İnternet sitenizin sunucusuna bağlanarak ana dizine yüklemeniz gereken dosyayı yükleyerek doğrulama yöntemini başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Search Console kayıt işlemini başarıyla gerçekleştirdikten sonra ürünü kullanabilirsiniz. Ön paneli hakkında kısaca bilgilendirmeler yaparak hangi sekmenin ne işe yaradığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Google Search Console Ön izleme

Search Console aracını sadece belirli bir kesim kullansın diye örneklendirmek mantıksız olabilir. Eğer İnternet sitesinin yönetimi size ait ise; SEO ve web tasarım ile alakalı her problemi burada inceleyebilirsiniz. Bu sebeple aktif olarak kullanılan sitelerin Google Search Console Kayıt işleminin kesinlikle yapılması gerekmektedir.search console kayıtArama Görünümü:

Bu seçenek altında yer alan her veri arama motorlarında İnternet sitenizin görüntülenme biçimidir. Yani daha iyi şekilde anlatmak için örnek verecek olursak; bayan ayakkabı ürünleri kelimesini arayarak İnternet sitenizi sıralamalarda gören bir ziyaretçinin ilgisini çekmek için yapılan çeşitli varyasyonlardır. Kimi zaman İnternet sitesine 5 yıldız vererek ilgi çekilmesi istenir kimi zaman ise İnternet sitesinin iletişim numarası hemen altına yer verilerek kullanıcıların size ulaşması amaçlanmaktadır.

Yapılandırılmış Veri : İnternet sitesinde yer alan içerikleri işaretleme seçeneğine sahipsiniz. Yani resim olan bir veriyi resim olarak yazı olan bir kısmı da yazı olarak işaretleyerek arama motorlarına yardımcı olabilirsiniz. Burada da işaretlediğiniz kısımların listesini ve hatalarını inceleyebilirsiniz.

Zengin Kartlar : Bu bölümün asıl amacı diyebiliriz. Zengin kartlar sayesinde; arama motorunda yer alan görüntünüzde farklılıklar yaratabilirsiniz.

Veri İşaretleme : Yapılandırılmış Veri kısmında yer alan listeleri; bu seçenek de işaretleyerek listelenmesini sağlayabilirsiniz.

HTML Geliştirmeleri : İnternet sitenizde bulunan HTML sorunlarını burada inceleyebilirsiniz.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar : Yeni teknolojiler arasına dahil olan hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP) seçeneği hakkında bilgi alabilirsiniz.

Arama Trafiği:

Search Analytics: İnternet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi sorguyla ziyaret ettiğini ve hangi sayfaya ulaştığını inceleyebilirsiniz. Bu durumda sıralamalarda var olan anahtar kelimelerin hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca önem vermeniz gereken içerikleri bu sekmede kontrol edebilirsiniz.

Sitenize Bağlantılar: Siteye dışarıdan gelen bağlantıları burada inceleyebilirsiniz. Bir siteden aldığınız bağlantının Google tarafından kontrol edilmesi biraz zaman alabilir. Bu sekmede hem bağlantının kontrolü sağlayabilirsiniz hemde zararlı linkler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dahili Bağlantılar : Site içerisinde oluşturduğunuz link inşası hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Dahili bağlantılar sekmesinde iç link inşası hakkında bilgi sahibi olurken sitenize bağlantılar kısmında ise; dış link kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Manüel İşlemler : Sitenin spam kontrollerini veya manüel olarak aldığı cezaları bu sekme altında görüntüleyebilirsiniz.

Uluslararası Hedefleme: Sitede birden fazla dil seçeneği varsa ve diğer ülkelerde de arama motoru optimizasyon çalışmaları yapmak istiyorsanız o halde bu sekme altından bu çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.

Mobil Algılanabilirlik : Mobil cihazlarda oluşabilecek görüntü problemlerini algılamak için bu sekme altında problemleri inceleyebilirsiniz.

Google Dizini:

Dizin Durumu : Site içerisine eklenen toplam sayfa sayısını ve URL hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Aynı zamanda da kırık link uyarıları da bu sayfada yer almaktadır.

URL Kaldır : (Tavsiye Edilmez) URL kaldırmak yerine 301 yönlendirmesi sağlayarak daha sağlıklı yöntem uyabilirsiniz.

Tarama:

Tarama Hataları : Sitede tarama esnasında problem yaşayan linkleri burada inceleyebilirsiniz.

Google Gibi Getir : Yeni eklediğiniz içerikleri veya değişiklik yaptığınız içerikler için bu sekmeyi inceleyebilirsiniz.


Benzer İçerikler

Merkez Şube 0 850 477 75 20
Anadolu Yakası Şube 0850 477 75 20