Sosyal Medya Nasıl Verimli Kullanılır
Günümüzün en büyük unsuru ve olmazsa olmazı olan sosyal medya. Sosyal medya artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmişken ve sosyal medyanın yararlı ve zararlı yönleri tartışmaları gündemimizden eksik olmazken bu konuyla alakalı en güncel yorumları tartışmaya açıyoruz. Sosyal medya hayatımızın bu kadar içinde olmadan insanlar nerelerde ne şekillerde bu kadar zaman harcıyordu? Hatta sosyal medya hayatımızın vazgeçilemez bir unsuru haline gelmeden insanlar neler yapıyordu? Bu sorulara yoğunlaşırsak sosyal medyanın ne demek olduğunu ve ne için kullanmak gerektiğini anlamış olacağız. Sosyal medya başlı başına bir sektör haline gelmişken ve insanlar bu platformlardan para kazanacak bir durumdayken biz hala neden sosyal medyanın zararını tartışıyor olalım. Elbette ki her şeyin çoğu zarar azı karardır. Fakat sosyal medya evde, işte, sokakta yani kısacası her yerde istemsizce elimizin gittiği bir mecra iken sosyal medyayı az kullanıyoruz dersek kendimizi kandırmaktan öteye geçmiş olamayacağız. Bu durumdaki en iyi sonuç çok kullanıyorsak ve vazgeçemiyorsak faydalı kullanmaktır.
Sosyal Medya Nasıl Faydalı Kullanılır?
Sosyal medyadan verim elde etmek elbette ki kişisel bir meseledir. Aslında kişi isterse bu platformdan verim elde eder ve fayda sağlar. Çünkü bir şeyi değiştirmek istiyorsak öncelikle kendi bakış açımız değiştirmekle başlamalıyız. Sosyal medyanın verimli pek çok özelliğini kullanarak ilk adımı atabiliriz. Peki, bu verimli özellikler nelerdir? Sosyal medyada geçirdiğimiz zamanları boş içeriklerden değil de kişisel gelişimimize katkı sağlayacak içeriklerden seçerek işe başlayabiliriz. Yani edebiyata ilgi duyan kişinin şairler, yazarlar ve kitaplarla ilgili olan içerikleri takip etmesi hem ilgi alanına katkı sağlayacaktır hem de kişinin sosyal medya açlığını giderecektir.
Sosyal Medya Açlığı Nedir?
İnsanların sosyal medyasız bir hayat düşünememesi, yaptıkları her işi, gittikleri her yeri, yedikleri her yemeği tüm insanların beğenisine sunması ve diğer insanların da bu faaliyetlerini merek etmesi sosyal medya açlığıdır.
Sosyal Medya Olmasa Ne Olurdu?
Günümüz gençlerine sosyal medya olmasa ne yapardınız gibi bir soru sorsak çok büyük tepkiyle karşılaşmamız olağan bir durum olacaktır. Sosyal medyanın gençler üzerindeki en büyük oluşturduğu baskı merak duygusudur. Sosyal medyanın olmadığı dönemlerde insanlar daha az kişiyi biliyordu. Daha çok mutluydu.
Sosyal Medya Hayatımıza Nasıl Girdi
İnsanların olmazsa olmaz unsurlarından birisi iletişimdir. Bu insanlık tarihinin en başından en sonuna kadarda böyle olmuştur. İnternetin gelişimi ile birlikte iletişim ise biçim değiştirmiştir. Her ne kadar sanal olsa da internetin ortaya çıkmasında sosyal bir insan yapısı olduğu gerçeği genellikle göz ardı edilmektedir.
İlk e-postanın atılmasıyla birlikte insanlar arası iletişim farklı bir boyut kazanmıştır. Böylelikle hayatımıza sosyal medya kavramı girmiştir ve her geçen gün bizi daha fazla etkilemeye devam etmektedir. Bu gün dünya üzerinde en fazla kullanıcısı olan sosyal medya platformu Facebook’ tur. Facebook’un ortaya çıkışı ve gelişim sürecini incelediğimiz zaman ise aslında eklenen her özelliğin sanal ortamda insanların en iyi şekilde iletişim kurabilmesi için eklendiğini görülür. Bunun en kuvvetli örneği sanal ortamda yüz ifadelerimizi yansıtabildiğimiz emojilerdir.
Sosyal Medyanın Hayatımıza Etkisi
Sosyal medya hakkında yapılan araştırmalar her geçen gün sosyal medyanın hayatımızda daha fazla yer aldığını göstermektedir. Bunun en temel nedeni ise insanların doğdukları andan itibaren hissettikleri sosyalleşme dolayısıyla iletişim ihtiyaçlarıdır. Kullanıcılar gerçek hayatta ikili ilişkilerde anlatamayacaklarını bile sosyal medya hesaplarında paylaşarak kendilerini ifade etme isteğini karşılamaktadır. Bu yönüyle sosyal medya her ne kadar olumlu bile olsa diğer taraftan bireyi gerçek sosyal ilişkilerden uzaklaştırmaktadır.
- Sosyal Medyanın Hayatımıza Olumlu Etkileri
İnsanlar yaratılışları itibariyle diğer insanlarla iletişim kurmak ve sosyalleşmek istemektedir. Sosyal medya ise sanalda olsa bireyin bu ihtiyacını karşılamaktadır.
Sosyal medya sayesinde gerçek hayatta arkadaş olmamızın çok zor olduğu yurt dışından insanlar bir telefon kadar yakınlaşmıştır.
Kültürel etkileşim tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlanmış ve yaygınlaşmıştır.
İnsanlar sosyal medya sayesinde gerçek hayatta ki dışlanma korkusundan kurtulmuştur.
- Sosyal Medyanın Hayatımıza Olumsuz Etkileri
İnsanlar kendilerini sanal ortamda sosyalleşmeye her geçen gün daha fazla kaptırmaktadırlar. Bu da günümüzde arkadaşlık ilişkilerini zayıflatmaktadır.
Kullanıcılar sanal ortamda olmanın verdiği rahatlık ile nezaket kurallarını görmezden gelebilmektedir.
Sosyal medya her ne kadar kültürel etkileşimi arttırmış olsa da git gide tek tip bir kültür oluşmaya başlamıştır.
Sosyal medyada haberler çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Bu durum kötü niyetli insanlar tarafından suistimal edilmektedir.
Benzer İçerikler
Doğal SEO Çalışması
28 Temmuz 2021
Yoast Seo Nasıl Kullanılır ?
21 Nisan 2021
Seo Uzmanı Ne İş Yapar ?
21 Nisan 2021