Rekabet Oranı Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?
Rekabet oranı analizi, kelime rekabeti, rekabet oranı ölçüm testi gibi kavramları sık sık duyduk. Hele ki SEO uzmanı ile çalışıyorsanız; en temel kavramlardan bir tanesi rekabet oranı analizidir. Çünkü proje başlangıcında dikkat edilmesi gereken ilk faktörleri arasında yer almaktadır. Rekabet oranı analizi nedir, rekabet oranı analizi nasıl yapılır? sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Rekabet Oranı Nedir?
Rekabet oranı analizi; site sahiplerinin anahtar kelimeler üzerinde oluşturduğu zorluk derecesi diyebiliriz. Sektör, konum, İnternet sitesi fark etmeksizin her anahtar kelimenin belirli rekabet oranı bulunmaktadır. Bu oranın düşük olması mantıken bizim işimize yaramaktadır. Fakat rekabet oranı düşük fakat kullanıcılar tarafından daha az aranılan yada hiç aranmayan kelime üzerinde başarı sağlamamız da hiçbir anlam ifade etmeyecektir.
Günlük hayatımızdan mantık örneği verecek olursak; temiz ve insanların fazla yer almadığı denizde yüzmek daha keyiflidir. Kalabalık ve suyu kirli olan denizde yüzmek kimsenin işine gelmeyecektir. Bu yüzden oluşturacağımız strateji de temiz ve insanların henüz keşfetmediği yada rekabet oranı açısından daha kolay kelimelere yönelmemiz; sitenin performansını olumlu etkileyecektir.
Strateji Oluşturun
SEO hizmetindeki en önemli unsur elbette ki doğru anahtar kelime seçimidir. Anahtar kelime belirleme aşamasında rekabet oranı analiz kısmını da göz önünde bulundurarak kelimeler arasında seçim yapmanız gerekir. Adwords veya SEO fark etmeksizin rekabet oranı analizi yaparak bütçenizi kontrol altına almanız gerekir. Aynı zamanda rakiplerinizi daima göz önünde bulundurarak çalışmalarınızı tekrar tekrar kontrol etmeniz de bu işin olmazsa olmazları arasındadır.
- Anahtar kelime sonuçlarında çıkan sayfalara mutlaka göz gezdirin.
- Rakip sitelerde belirlediğiniz anahtar kelime yoğunluğuna mutlaka göz atmalısınız.
- Hedef kelimelerin varyasyonlarını değerlendirin.
Rekabet Oranı Analizi
Rekabet oranı analizi yapmak için oluşturulan SEO araçlarına tam manasıyla güvenemiyoruz. Bu sebeple tecrübelerle kazandığımız ve Google tarafından da onaylanan yöntemleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Dizinde Bulunan Toplam Sayfa: Google üzerinde getirilen toplam sonuç rakamının üzerinden ufak bir mantık yürütebiliriz. Yani varyasyonlar arasında bulunan seçeneklerden birisi de anahtar kelime için dizine toplam kaç sayfa eklendi yada kaç sonuç dönüyor, sorusunun cevabını bulabiliriz.
Hedef Kelime için Oluşturulan Reklamlar: Sektörel olarak durum değerlendirmesi yapmak sizi her zaman bir adım öne tanışmaktadır. Gerçek zamanlı olarak sektörün durumunu incelemek için kesinlikle oluşturulan reklamlar üzerinden fikir yürütebilirsiniz. Hedef kelime üzerinde eğer bir çok firma reklam verdiyse bu durumda anahtar kelime popüler ve geri dönüşüm oranlarında da sağlıklı dönüşler sağlayabilirsiniz.
Site İçerisinde Anahtar Kelime Yoğunluğu : İlk sayfa sonuçlarında bulunan İnternet siteleri içeriğini ziyaret ederek hedef anahtar kelime yoğunluğunu kontrol edebilirsiniz. Her ne kadar yüzdelik oranlarla anahtar kelimenin kaç defa geçilmesi hakkında makaleler paylaşılsa da bazı İnternet siteleri bu oranın çok daha üstüne çıkarak ilk sayfalar da yer alabiliyor. Örneklendirerek anlatacak olursak; boş bir yolda kırmızı ışıkta kimse beklememektedir. Bu durumda siz kırmızı ışıkta beklerseniz; zaman kaybedersiniz. Kırmızı ışıkta geçen arabalarla beraber yol katedip ikinci ışıklara kadar hızlı şekilde devam etmeniz gerekmektedir.
Benzer İçerikler
Avcılar Web tasarım Firmaları
2 Ocak 2023
Vpn Değiştirme ve Dns Adresleri
15 Haziran 2021
Adobe programları ve İlgili Alanları
15 Haziran 2021