E-Ticaret de Başarının 7 Altın Kuralı
E-Ticaret de başarı‘nın altın kuralları hakkında geniş ve uzun soluklu bir yazıyı yayınlamak istedik. Günümüz de teknoloji her yaş grubundan insanların hayatını kolaylaştırarak hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Teknoloji çağında geleneksel yöntemlere son vererek teknolojinin imkan verdiği olanaklara yavaş yavaş ilerlemekteyiz. Kimi insan bu geçiş sürecini hızlı olarak sağlarken kimi insan ise teknolojiye karşı temkinli adımlar atmaktadır. Gelişimlerin insanlara sunduğu gelişimlerden birisi vakit problemidir. Hızlı, basit ve ekonomik çözümlere üreterek insanların farklı alternatifleri dakikalar içerisinde değerlendirmesine olanak vermektedir.
Eski zamanlarda satın alınacak bir ürünü farklı farklı pazarlarda arayarak aradığımız ürünün kaliteli, ekonomik ve farklı niteliklerini incelemek için vaktimizi harcardık. Fakat e ticaret sitesi, online alışveriş, İnternetten alışveriş kavramlarıyla beraber insanlar farklı aşamaya geçmişlerdir. E-Ticaret de başarı da bu denli hızlı yayılan sektörde; neden başarılı olamıyoruz sorusunun cevabını vermek istiyoruz.
Yazının İçindekiler
1- Anlaşılabilir Web Sitesi Tasarımı
Farklı farklı sektörlerden kişiler Web sitesi tasarımı hizmetini satın alarak İnternet üzerinden hazırladığı, satın aldığı yada farklı ürün çeşitlerini insanlara sunmaktadır. Burada kaçırılan nokta ise şudur;
İnternet sitesi E-Ticaret sektörünün sermayesidir. Hazırlanan tasarımı geliştirerek, değiştirerek insanlara farklı sunumlar hazırlanması gerekir. Web sektörüne yatırılan masrafların boşa olduğunu düşünen bir çok insan vardır. Fakat satışını İnternet üzerinden gerçekleştiren firma; İnternet sitesine verilen önemi arttırmalıdır.
Bir çok kurum sahibinin yakındığı konu ise; sektöre yabancı olmaktır. Bu durumda uzman firma / danışman/ şahıslardan destek alarak gelişimlere katkı sağlamalısınız. Satış yaptığınız kanallar üzerinde yoğunlaşarak hacmi arttırmalısınız.
2- Rakipleri Değerlendirin
Rakiplerinizi sadece kazanılan ciro ile değerlendirmeyin. “Parça, bütüne aittir.” teorisi ile yola çıkarak teknik, finans rekabet analizleri yaparak rakiplerinizden neyi farklı yaptığınızı araştırın. Satış yaptığınız ürünler, kargo tutarları, tasarımsal analizler, ödeme seçenekleri ve benzer her maddeyi ele alarak eksiklerinizi gözden geçirmelisiniz. Analizini yapamadığınız, zorlandığınız yada eksik kaldığınız noktaları kapatmak için uzman kişilere danışarak; tutarlı analiz yapmanızı öneririz.
Başarı; tahminler ile yola çıkarak gerçekleşemez. “Kesin bu şekilde, bundan dolayı böyle oldu” gibi kavramları bir kenara atarak sektörde söz sahibi olmalısınız. Neden izlenmek varken izlemeyi tercih ediyorsunuz?
3- Güçlendirme Stratejileri
E-Ticaret sitesi üzerinden satış yaparken e-ticaret de başarı hem kolay hemde zordur. Müşterilerinize rakiplerinizden farklı şeyler sunmaya özen gösteriniz. Sizlere; ünlü mucitler gibi çağ kapatıp / açmanızı söylemiyoruz. Farklı sunulacak kavramları sizlere kısaca derleyelim:
- Rakibiniz; x fiyatına satıyorsa siz daha ucuz rakamlara satmaya çalışın.
- Sektörde bulunan ürün fotoğraflarından farklı profesyonel fotoğraf hizmetini inceleyin.
- Reklam bütçeniz de değişiklikler yapın.
- Ürünleri video reklamları ile sunun.
- Sosyal medya üzerinden çalışmalar yapın.
- Sunulan ürünü; anlatın, anlatmaya çalışın.
Müşterilerinizin; kaliteli olduğunu hissedebileceği çalışmalar yaparak firmalardan bir adım öne geçmeniz gerekmektedir. Bu konu aynı zaman da E-ticaret sitesinin markalaşma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Tıpkı cadde üzerinde bulunan dükkan gibi belirli aralıklarla sitenizde yer alan ürünleri parlatmaya yönelik çalışmalar yapmalısınız. Ana vitrini değiştirerek; ürün fotoğraflarında minik dokunuşlar gerçekleştirerek …
3- E-Ticaret de Başarı : Ekip
Ekip çalışmasının önemi hakkında bir çok yazı yazıldı. Holding sahipleri, ünlü kurucular, başarılı girişimciler ve benzer bir çok kişi başarının ekip çalışması olduğuna dair bir çok kez insanları bilgilendirdi. Ekip çalışmasının önemini anlatmak yerine başarılı ekibi nasıl oluşturabilirim, sorusunun cevabını vermeye çalışalım.
E Ticaret Danışmanlığı- Site üzerinde görevlendirmeler yapmalısınız.
- Ekibinizi sadece mesleğine göre değil karakter olarak da analiz etmelisiniz. (Yaratıcı, özgün vs.)
- Ekibinize sunduğunuz görevlerin final aşamalarını farklı kaynaklardan değerlendirebilirsiniz. Örneğin; yapılan ürün çekimini sadece gördüğünüz ürün çekimleri ile değerlendirmeyin. Yabancı kaynakları ele alarak sunulan projeyi tekrar ele alın. Nasıl olması gerektiğini, sektörün en iyisini araştırmayı deneyebilirsiniz.
- Minik toplantılar yaparak daima zinde olmayı hedeflemelisiniz. Devamlı olarak neler yapmanız gerektiğini anlatmak yerine neler yapmamız gerektiğini anlattırın. Ekip ile uyum içerisinde olmak için takım arkadaşlarınızı tanımaya çalışmalısınız.
4- Reklam Bütçesi
E-ticaret de başarı sağlamak için doğru zamanda doğru reklam bütçesi kullanmalısınız. Sunulan ürünlerin; aranma hacimlerini değerlendirerek doğru reklam bütçesi oluşturmalısınız. Reklam sektörü ucu bucu açık okyanustur. Okyanus içerisine ne kadar su dökseniz de okyanus da değişim gözlemlenemez. Aynı şekilde okyanustan ne kadar su azaldığını da ayırt edemeyiz. Bu yüzden derin sular da boğulmamak için sıkı analizler yaparak hangi ürünün ne zaman satılacağına iyi karar vermelisiniz.
Güneş gözlüğü için kış mevsiminde reklam bütçesi oluşturmak küçük bütçeli firmalara zarar verebilir. Bu sebeple bütçeyi doğru şekilde yapılandırın.
4- Ödeme Yöntemleri
Tıpkı fiziki mağazalar gibi müşterilerinizin ödeme yöntemleri hakkında güncellemeler yapmalısınız. Trend ödeme yöntemlerini takip ederek sitenizde güncel ödeme yöntemlerini sunabilirsiniz. E-ticaret siteleri üzerinde sunulan güncel ödeme yöntemleri;
- Kredi kart ile ödeme
- Kapıda ödeme
- Kapıda kredi kartı ile ödeme
- Havale
- Mail Order
5- İletişim Kanalları
Müşterileriniz ile tek bir iletişim kanalı üzerinden kontak kurmamalısınız. Çağın gerektirdiği uygulamalar, iletişim kanallarını kullanarak müşterileriniz ile alternatif kanallar üzerinden de temas kurmalısınız. Ayrıca iletişim kanallarından birinde problem çıkmasında alternatif kanal üzerinde iletişim kopukluğunu giderebilirsiniz.
Ulaşılabilir olmak müşterinizi her zaman daha rahat hissetmesine sebep olacaktır. Bu sebeple de e-ticaret de başarının en önemli kurallarından birisi de ulaşılabilir olmaktan geçmektedir.
Satılan ürün, sunulan hizmet veya benzeri çalışmalar söz konusu olduğunda müşterileriniz sizlerden konu hakkında taleplerini değerlendirme aşamasına almak için vakitli olarak çalışmalısınız.
6- Adım Adım SEO
E-ticaret siteniz için SEO hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Devamlı olarak reklam bütçesi ayırmak firmanın bütçe sınırlarını zorlayabilir. Bazı durumlarda reklam maliyetlerinden kısabilirsiniz. Bu durumlarda da size müşteri sağlayabilecek alternatif kanallar olması gerekmektedir. SEO hizmeti tam da bu günler için var.
7- Profesyonel Destek
Sizlere destek verecek profesyonel firma ile kontak kurmalısınız. Sitenin yavaşlama sorununda, teknik problemlerinde, sipariş hataları gibi farklı problemlerde sizlere destek verecek profesyonel web tasarım firması ile çalışmanızı önermekteyiz.
Benzer İçerikler
Avcılar Web tasarım Firmaları
2 Ocak 2023
Vpn Değiştirme ve Dns Adresleri
15 Haziran 2021
Adobe programları ve İlgili Alanları
15 Haziran 2021