Mysql Nedir
Yazının İçindekiler
Sql, Mysql, Phpmyadmin Ve Postgresql
Dinamik web sitelerinin bugün World Wide Web’e yayılması, büyük ölçüde içeriklerinin veritabanları aracılığıyla ele alınma olasılığından kaynaklanmaktadır. Veritabanı yönetimi, SQL programlama dili tarafından oldukça rasyonelleştirilen karmaşık bir süreçtir. Tam adının (Yapısal Sorgu Dili) ifade ettiği gibi, SQL belirli bir veritabanı yönetim sisteminde saklanan bilgilerin sorgulanmasından ve düzenlenmesinden sorumludur. SQL nedir? İşte, detaylar.
SQL Standardı yıllar boyunca, XML desteği, tetikleyiciler, düzenli ifade eşleme, yinelemeli sorgular, standart diziler ve çok daha fazlası gibi standarda çok sayıda yeni işlevsellik ekleyen birçok değişiklik geçirdi. SQL dili birkaç öğeye dayanmaktadır. SQL geliştiricilerinin rahatlığı için, karşılık gelen veritabanı yönetim sistemlerindeki tüm gerekli dil komutları genellikle belirli bir SQL komut satırı arayüzü (CLI) aracılığıyla yürütülür.
Clauses (Cümleler) ifadelerin ve sorguların bileşenleridir. Expressions (İfadeler) sütunlardan ve veri satırlarından oluşan skaler değerler veya tablolar üretebilir. Predicates (Tahminler) ifadelerin ve sorguların etkilerini sınırlamak veya program akışını değiştirmek için kullanılan koşulları belirtirler. Queries (Sorgular) verilen ölçütlere göre veri alırlar. Statements (İfadeler) işlemleri, program akışını, bağlantıları, oturumları veya tanılamaları kontrol eder.
SQL sorguları en yaygın ve gerekli SQL işlemleridir. Bir SQL sorgusu aracılığıyla, gerekli bilgi için veritabanında arama yapılabilir. SQL sorguları “SELECT” deyimiyle yürütülür. Bir SQL sorgusu, birkaç cümlenin yardımıyla daha spesifik olabilir. FROM, aramanın yapılacağı tabloyu gösterir. WHERE, aramanın taşınacağı satırları tanımlamak için kullanılır. ORDER BY, SQL’deki sonuçları sıralamanın tek yoludur. Aksi takdirde, rastgele bir sırayla iade edilirler.
MySQL Nedir ?
MySQL nedir? MySQL, Oracle tarafından geliştirilen ve desteklenen açık kaynaklı bir SQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Veritabanı, kolay kullanım ve erişim için düzenlenmiş yapılandırılmış bir veri koleksiyonudur. Bir WordPress sitesi için bu “veri”, blog yayınlarınızın metni, sitenizdeki tüm kayıtlı kullanıcılar için bilgiler, otomatik yüklenen veriler, önemli ayar yapılandırmaları vb. düzenli bir şekilde saklar. WordPress siteleri için özellikle popüler bir veritabanı çözümüdür.
MySQL 1995 yılında piyasaya sürüldü. MYSQL, açık kaynaklı bir yazılım, yani özgürce kullanabilir ve değiştirebilirsiniz. MySQL’in nasıl çalıştığını anlamak için, birbirine bağlı iki kavram olan ilişkisel veritabanı ve istemci-sunucu modelini bilmek önemlidir. Veriyi bir veritabanında saklamak söz konusu olduğunda, kullanabileceğiniz farklı yaklaşımlar vardır. MySQL ilişkisel veritabanı adı verilen bir yaklaşımı tercih eder. İlişkisel bir veritabanı ile verileriniz, her şeyi tek bir büyük depolama biriminde bir araya getirmek yerine, tablo adı verilen birden fazla ayrı depolama alanına bölünür.
İlişkisel bir veritabanı sistemi olmanın ötesinde, MySQL istemci-sunucu modeli olarak da adlandırılan bir model kullanır. Sunucu kısmı, verilerinizin gerçekte bulunduğu yerdir. Bununla birlikte, bu verilere erişmek için talep etmeniz gerekir. Müşteri burada devreye giriyor. İstemci, ihtiyaç duyduğu veriler için veritabanı sunucusuna bir istek gönderir.
PhpMyAdmin Nedir ?
PhpMyAdmin nedir? PhpMyAdmin, 9 Eylül 1998’de PHP ile yazılmış açık kaynaklı bir yazılım aracıdır. Temel olarak, veritabanındaki tabloları ve verileri yönetmek için üçüncü taraf bir araçtır. phpMyAdmin 72 dile çevrildi ve hem RTL hem de LTR dillerini destekliyor. MySQL sorgularını çalıştırabilir, onarabilir, optimize edebilir, tabloları kontrol edebilir ve ayrıca diğer veritabanı yönetimi komutlarını yürütebiliriz. phpMyAdmin, veritabanı oluşturma, sorgu yürütme gibi yönetim görevlerini gerçekleştirmek için de kullanılabilir.
phpMyAdmin, MySQL veritabanını yönetmek için kullanılan GUI tabanlı bir uygulamadır. El ile veritabanı ve tablo oluşturabilir ve sorguyu bunlarda yürütebiliriz. Web tabanlı bir arayüz sağlar ve herhangi bir sunucuda çalışabilir. Web tabanlı olduğu için herhangi bir bilgisayardan erişebiliriz.
PostgreSQL Nedir ?
PostgreSQL PostgreSQL kurumsal sınıf açık kaynaklı bir veritabanı yönetim sistemidir. İlişkisel sorgular için hem ilişkisel SQL’i hem de JSON’u destekler. PostgreSQL geliştiricilerin uygulama geliştirmesine ve veri bütünlüğünü koruyarak yöneticilerin hataya dayanıklı ortam oluşturmalarına yardımcı olur.
İstemci sunucu ağ mimarisini destekler. ANSI SQL standardıyla uyumludur. PostgreSQL kaynak kodu açık kaynak lisansı altında ücretsiz olarak mevcuttur. PostgreSQL, finans endüstrisi için ideal bir DBMS sistemidir. Ayrıca veritabanı analizi de yapabilir. Matlab ve R gibi matematiksel yazılımlarla entegre edilebilir.
PostgreSQL, “PostGIS” adı verilen güçlü CBS sunar. Bu uzantı, geometrik verileri farklı formatlarda işlemek için yüzlerce işlev sağlar. PostGIS yüksek standartlara uygundur. Ayrıca, Açık Kaynak topluluğu hem QGIS hem de GeoServer kullanarak Geodata’yı işlemek için en kolay yöntemi sağlar.
Benzer İçerikler
Avcılar Web tasarım Firmaları
2 Ocak 2023
Vpn Değiştirme ve Dns Adresleri
15 Haziran 2021
Adobe programları ve İlgili Alanları
15 Haziran 2021